En skræddersyet smedeuddannelse

Vestkajens Maskinværksted har lang tradition for at uddanne både smede- og skibsmontørlærlinge. I efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft har virksomheden desuden igangsat uddannelse af en EGU-elev (Erhvervsgrunduddannelsen) indenfor smedefaget.

Som udgangspunkt tager EGU-uddannelsen to år, men kan både afkortes og forlænges. Målgruppen er som udgangspunkt unge under 25 år, og uddannelsen er forankret under FGU (Den Forberedende Grunduddannelse), som forbereder den unge til at gå i gang med en ungdomsuddannelse eller komme i job.

For Caspar Egelund er det en kæmpe succes at stemple ind hos Vestkajens Maskinværksted som EGU-elev. Caspar er ordblind, hvilket har givet ham mange udfordringer i løbet af hans skolegang. I 10. klasse har han været i en del virksomhedspraktikker, hvor han afprøvede mange forskellige fag. Et praktikophold hos Vestkajens Maskinværksted, hvor han mødte smedefaget, lagde kimen til Caspars uddannelsesvej.

Caspar startede herefter op hos FGU Vendsyssel i Hjørring på PGU - linjen. Efter en kompetenceafklaring på FGU, blev der efterfølgende lavet en uddannelsesplan hos Vestkajens Maskinværksted, som kendte Caspar fra tidligere vellykket praktikforløb. Caspar skiftede således uddannelsesspor fra linjen PGU til EGU.

Igennem hele forløbet følges Caspar af EGU-vejleder René Schneider fra FGU-Vendsyssel. René besøger bl.a. Caspar på virksomheden, og er tovholderen i forhold til planlægning af de aftalte undervisningsforløb.

Ud af de to år, som EGU-uddannelsens varer, skal eleven deltage i skole-/teoriundervisning i 1/3 af uddannelsesperioden. Det unikke i EGU-uddannelsen i forhold til de traditionelle erhvervsuddannelser er, at det faglige indhold i praktiktiden samt skole-/teoriundervisningen sammensættes ud fra elevens ønsker og kompetencer samt virksomhedens behov for oplæring. Med disse kort på hånden øjnede mester Brian Sproegel hos Vestkajens Maskinværksted muligheden for at kunne give Caspar en faglig smedeuddannelse til trods for hans ordblindhed.

Caspar elsker at svejse og virksomheden har brug for dygtige svejsere. Mange af Caspars skoleophold består derfor af AMU-kurser indenfor en bred vifte af svejseprocesser, hvor målet er, at han skal erhverve to svejsecertifikater. For Brian Sproegel er det af stor betydning, at Caspar efter endt EGU-uddannelse har så stærke kompetencer, at han kan gå ud og finde nyt job efter Vestkajens Maskinværksted, hvis han ønsker at søge nye udfordringer på et andet værksted.

Vestkajens Maskinværksted er en del af den maritime lærlingeordning ved MARLOG, og lærlingekoordinator Anette H. Sørensen følger Caspar tæt.

EGU-uddannelsen kan evt. forlænges efter den toårige periode med op til et år, og vi har netop talt med Caspar om at gøre brug af denne mulighed. I det forlængede år, er det kun oplæring på arbejdspladsen og ingen skole i perioden. Han er meget ung og vil komme ud på arbejdsmarkedet som nyuddannet i en alder af kun 19 år. Det vil være en stor fordel for ham at have et års erfaring mere i rygsækken, når Brian slipper ham løs som nyuddannet” fortæller Anette H. Sørensen.

De ordinære erhvervsuddannelser, der er fast opbygget, kan ét. EGU-en kan noget andet. Den har en stor fleksibilitet, både i forhold til den faglige og teoretiske del, samt længden af uddannelsen. I EGU forsøger man desuden at lægge skoleperioderne ind, hvor virksomhederne bedst kan undvære eleven.

”I mit arbejde handler det om at finde den uddannelse, der passer lige netop til det unge mennesker, der står foran mig. At se Caspars faglige og personlige udvikling hen over det sidste år gør mig glad. Svendene efterspørger ham til opgaverne. Han har masser af daglige succeser og han smiler over hele hovedet, når vi

spørger ham, om han er tilfreds, og ordblindheden mærker han ikke meget til i dagligdagen. At Caspar er landet på den rette hylde, er ingen af os i tvivl om” slutter Anette H. Sørensen.

Anette H. Sørensen opfordrer derfor alle virksomheder til at kigge EGU-uddannelsen som en mulighed i forbindelse med at uddanne kvalificeret arbejdskraft.

Øvrige virksomheder i den maritime lærlingeordning tæller desuden Orskov Yard, Hirtshals Yard, EnTech Marine, MAN Energy Solutions, Mariendal, Soft & Teknik, KM Automatik, KS Maskinteknik, RASI Maskinfabrik, SeaMech og Alfa Laval.

caspar maskinrum2

Udskriv Email

Hirtshals Service Group
Læssevej 14
9850 Hirtshals
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf: +45 98 94 35 91